lördag 27 juli 2013

Böcker och semester

Jag läser nästan aldrig böcker. Det är synd att jag inte gör det men jag har aldrig känt dragningskraften till det. Det har väl alltid känts som att jag är en av de få som inte läser böcker.

Min syster tyckte att jag borde fylla mitt liv med mer än bara att försöka få barn. Hon vill att jag kanske måste inse att pengarna tar slut och jag inte kanske inte kan få det jag önskat i hela mitt liv.

Hon hade en cd-skiva med boken "Munken som sålde sin Ferrari". Jag började lyssna på den förra helgen och nu i morse lyssnade jag klart den. Den är bra. Den handlar om värdet av sitt liv, sina mål och hur man blir lycklig.

När jag berättade för en kollega på jobbet att jag lyssnar på den boken sa han att en av hans vänner förändrade hela sitt liv efter att ha läst den boken. Jag sa sedan till han och en till kollega att jag ska förhoppningsvis börja läsa "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" under min semester. Min andra kollega sa med ett stort leende att hon blir så glad varje gång hon får höra någon berätta att de ska läsa den boken. En fantastisk upplevelse väntar denne enligt henne.

Hon sa sedan att hon lyssnar på podcasts av Sigge och Alexander ( tror hon sa Alexander Schuman). Jag minns inte ordagrant vad hon sa men hon sa att Sigge hade sagt att han läser böcker för att det är en gåva han kan ge till omvärlden. Han blir en bättre människa då.

Jag har kanske missat något under många år men när jag slutade universitet var jag så trött på att läsa böcker. Jag hade gjort det under hela min skoltid att jag ville göra annat i livet.

Men jag får försöka bryta ner det där motståndet.

Jag har läst några böcker sedan universitetet. Gjort försök att göra något som alla andra. Om alla andra pratar vid fikat osv om de böcker de har läst så har jag alltid tänkt att något har jag missat. Böcker måste vara bra för själen. Man måste bara hitta rätt.

Jag har aldrig tyckt om deckare. Jag köpte en av Thomas Bodströms böcker för ett par år sedan i ett försök att börja gilla deckare. Den tyckte jag inte gav mig något. Men jag har heller aldrig velat läsa om mord och våld. Hur mår jag bättre av det? Jag har läst Harlequinböcker men de speglar ju aldrig verkligheten.

Att försöka hitta böcker som jag tror att jag kommer att gilla är jättesvårt. Jag förstår inte hur alla andra gör.

Jag har haft tillgång till Hundraåringen i över ett halvår men med allt annat i mitt liv så hann jag inte börja läsa den. Om jag börjar under min semester så kanske jag inte hinner läsa klart den men jag vet att jag inte kommer att ångra att ha börjat läsa den.

Nu har min semester börjat. Det kändes jobbigt att lämna jobbet igår. Jag skulle gå vid tre men gick 45 min senare. Det är så mycket att göra på jobbet. Jag hade tidigare under veckan jobbat in den tiden för att kunna gå vid tre.

En av mina kollegor sa förra veckan att vi jobbar jättemycket under semestertider för att de andra kollegorna kan ta semester. Hon jobbade 11 timmar dagen innan. Det var hennes sista vecka innan hennes semester.


2 kommentarer:

  1. Även om "alla andra" gillar att läsa innebär det ju inte att du måste göra det. Känn efter vad DU vill göra. Det är DU som är viktig.

    OM du nu ändå VILL läsa råder jag dig till att först tänka efter vad som skulle kunna intressera dig. Gå sen till biblioteket och fråga om råd där. :-)

    SvaraRadera
  2. Man måste inte gilla deckare, i synnerhet inte alla deckare. Om jag läser deckare läser jag gärna Elizabeth George, men jag gillar inte så många svenska deckarförfattare. George skriver mycket om samhället i England och människor från väldigt många olika sorters bakgrunder, så det är inte bara klassiska deckarhistorier. Dan Brown kanske är lättare om man vill läsa något spännande eftersom han skriver ganska korta kapitel som passar bra att läsa på tåget till exempel.

    Om man gillar böcker med humoristiska skrönor, som liknar "Hundraåringen som... " så kanske författarna Arto Paasalinna (Kollektivt självmord), Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula), Erlend Loe (Naiv Super) eller Wladimir Kaminer (Ryssdisko) kan vara något.

    På http://www.gutenberg.org/ebooks/search/%3Fsort_order%3Ddownloads kan man ladda ner en massa klassiska böcker helt gratis som e-böcker eller läsa direkt på webben. Sherlock Holmes eller Jane Austens böcker till exempel.

    Som ovanstående kommentator skriver, gå till biblioteket och se om du hittar något du gillar helt enkelt, det brukar finnas något för de flesta och de flesta bibliotekarier blir bara glada om man ber dem om tips!

    SvaraRadera