torsdag 22 augusti 2013

Svart på vitt

Efter att några har kontaktat Stockholms läns landsting och efter att ha pratat med den ena och den andra så hittade man rätt tjänsteman.

Landstinget har tagit ett beslut om att från den 1 september så får man inte göra ultraljud, andra undersökningar eller blodprover om man ska göra privat IVF i Sverige eller utomlands och betala landstingstaxa. Alla prover ska patienten betala själv och alla ultraljud ska patienten betala själv.

Det är bara landstingsfinansierad insemination eller IVF som undersökningar bekostas av landstinget.

Det är dyrt att försöka skaffa barn själv och efter 1 september blir det ännu dyrare.

Än så länge verkar det som att medicinerna kan man få på högkostnadsskyddet eftersom det är statlig fråga.

3 kommentarer:

  1. VA?! är det sant!? det var det sjukaste jag har HÖRT!

    men - å andra sidan - när man köper ett privat IVF, då ingår väl alla koller och UL etc i det priset? Fast det klart att då kanske de privata klinikerna måste höja sina priser, för de får i sin tur högre kostnader? Eller? Vet intee hur det funkade, vi bara betalad och gick på kollerna liksom... har du ngn koll på om klinikerna kommer justera sina priser nu då? /maja

    SvaraRadera
  2. Ultraljud ingår i paketpriset men om man ska göra blodprover, spermaprover, AMH, TSH och många andra vanliga prover i samband med privat IVF så måste man nu betala det själv.

    Varje prov kostar nog minst ett tusen så jag tror det blir väldigt dyrt att göra privat IVF om man tillhör Stockholms läns landsting.

    SvaraRadera
  3. Otroligt tråkigt besked måste jag säga. I varje IVF är det ju ett oftast antal blodprover som tas, det kommer ju bli helt ohemult dyrt. Vi har gjort i Sthlm på fert.centrum, där tog de första gången ett blodprov under stimuleringen för att kolla hormonnivå, men det var bara vid första behandlingen. Sen tyckte det att det inte längre behövdes. På CvL i Uppsala och i Falun ville de kolla 2 ggr per stimulering, minst. Och sen tillkommer ju sånt som måste tas i början och sen kanske om igen, som AMH och TSH, som sagt. Vi gjorde där men gick hos hemortsläkare här i Sthlm, så då måste det ju vara landstinget som bekostade de analyserna av blodproverna. Undrar vad det skulle kostat nu då... och undrar hur faktureringen ska gå till?? Det är SÅ speciellt att reglerna är så olika i olika landsting. Herregud.

    SvaraRadera